PVD-beläggning

Ytbeläggningar

Uddeholm erbjuder PVD och CVD ytbeläggningar utvecklade av vårt systerföretag Eifeler. PVD och CVD är mycket tunna beläggningar, mellan 1 och 10 µm, med hög hårdhet, upp till 4 000 Vickers. Beläggningarnas unika egenskaper ger ett perfekt skydd mot exempelvis abrasivt och adhesivt slitage, oxidation och korrosion. Ett optimalt resultat uppnås när ytbeläggningen kombineras med rätt stål och en korrekt värmebehandling.

Ytbeläggningscenter i Kolding

Hos vårt danska säljbolag i Kolding har vi sedan 2016 ett ytbeläggningscenter som producerar PVD-ytbeläggningar av hög kvalitet med hjälp av toppmodern utrustning från voestalpine eifeler-Vacotech. PVD är en väl beprövad process som ofta används för beläggning av applikationer inom sektorn verktyg och komponenter. Fördelarna med tekniken är att applikationerna får ett högre motstånd mot adhesivt slitage, en hög slitstyrka och minskad friktion.

I centret används beläggningsmaskinen Alpha 400p till alla typer av beläggningar från voestalpine eifeler, som utföras genom ARC-teknik. Beläggningarna produceras i olika utföranden, monoskikt, multiskikt eller nanostruktur. En av beläggningsteknikerna som går att utföra är SPCS-tekniken vilket ger ultratunna beläggningar med extra fin och homogen beläggningsstruktur som oftast används när det finns extremt höga krav på släta ytor och densitet. Duplex är en annan teknik som går att utföra i maskinen och det är en kombination av en speciell plasma nitrering och PVD beläggning som körs i en kontinuerlig obruten process. Denna kombination gör att ytan kan stå emot ännu större laster.

Annan utrustning som finns i beläggningscentret är maskiner som används till för- och efterbehandling, såsom en högeffektiv rengöringsmaskin Novatec 2CRD200, mikroblästring, polering, avskiktning samt test- och analysutrustning.

Kontakta oss för mer information