Klimatneutrala veckan

Hållbarhet har länge varit en viktig nyckelfaktor för Uddeholm. Vi strävar efter en världsledande hållbar produktionsstandard tillsammans med våra kunder, kollegor och miljön. År av forskning och utveckling har placerat oss i framkanten av hållbar stålproduktion. Trots olika utmaningar var det dags för nästa steg. I mitten av december 2021 genomförde vi ett veckolångt test med att producera klimatneutralt verktygsstål för att visa att det omöjliga är möjligt. Inte imorgon, utan idag.

Hur kan vi uppnå 100% klimatneutralt verktygsstål?

Hållbarhet är inget nytt koncept för oss. Sedan 1960-talet har vi använt en elektrisk ljusbågsugn för smältningsprocessen i vårt Stålverk. Vi har minskat våra fossila CO2 utsläpp med 46% sedan 1990. Redan idag använder vi alltid 100% fossilfria elektricitet och våra produkter tillverkas av 98-84% återvunnet material.

Under klimatneutrala veckan ersatte vi LNG (Liquefied Natural Gas) med fossilfri LBG (Liquefied Bio Gas). Alla interna transporter gick också på fossilfri el eller 100 % andel av HVO100 (biodiesel). Dessa åtgärder leder till en betydande minskning med upp till 90% av våra fossila CO2 utsläpp.

De återstående 10% av våra utsläpp består av kol i metallskrot och grafitelektroder som används för smältningsprocessen vid den elektriska ljusbågsugnen (EAF). För detta finns idag finns inga fossilfria ersättningar. Därför kompenserar vi för dessa 10% med Gold Standard-certifikat i enlighet med FN:s hållbarhetsmål.


Vill du veta mer om hållbart verktygsstål?

Läs vår Hållbarhetsrapport

Kontakta oss för mer information