Tarinat Uddeholmin terästen takana

Nykypäivän ruotsalaista yhteiskuntaa tarkasteltaessa on vaikea kuvitella, että ruotsalaiset olivat aikoinaan sotureiden ja valloittajien kansaa. Ruotsista purjehdittiin kaukomaille myös kaupan tekoon. Ruotsalainen teräs on ollut aina haluttua sen korkean laadun vuoksi.

Skandinavian esikristillisen ajan pohjoismainen mytologia ei perustu mihinkään uskonnolliseen yhteiskuntaan. Ei myöskään ollut auktoriteettia, joka olisi määrittänyt uskomusten sisällön. Myytit olivat enemmänkin teoreettinen päällysrakenne ja niillä oli tuolloin vahva vaikutus Skandinavian asukkaiden maailmankuvaan.

Tämän maailmankuvan keskeinen kohta oli Asgard, ja siellä asuivat jumalten kaksi sukua, Aasat ja Vaanit. Ihmiset asuivat Midgårdissa ja jättiläiset Jotunheimissa. Jos ihminen kuoli kunniakkaasti taistelussa, hän pääsi Valhallaan. Muutoin hän joutui Helin valtakuntaan. Maailmanpuu Yggdrasil kasvoi kaiken keskellä. Sen jättimäiset juuret edustivat yhteyksiä eri tasojen välillä ja pitivät rakennetta ja järjestystä yhdessä. Ruotsalaisten mytologiaa muovasivat jumaluudet, kuten Odin, Freyr ja Thor, sekä vastakkaiset voimat, kuten Fenris-susi, Jörmungandr-käärme ja jumala Loki.

Nämä myytit elävät edelleen Uddeholmin teräksissä. Tutustu joihinkin kiehtoviin tarinoihin nimien takana.

Uddeholm Tyrax – teräksistä rohkein

Tyria palvotaan muinaisissa islantilaisissa saagoissa taistelun ja voiton jumalana. Odinin poikana häntä pidetään rohkeimpana jumalien joukossa. Tarina kertoo hirviömäisen suden Fenririn kahlitsemisesta:

Nornit, kolme kohtalon jumalatarta, ennustivat, että Fenrir -susi olisi Odinin tuho. Jumalat miettivät ratkaisua ja päättivät kahlita suden. He yrittivät sitoa sen kahleilla ja lupasivat sille, että jos se voisi vapauttaa itsensä, se saavuttaisi kunnian. Ensimmäinen ketju katkesi helposti. Toinen ketju oli kaksi kertaa paksumpi, mutta Fenrir onnistui rikkomaan myös sen. Jumalat olivat ymmällään ja pyysivät lopulta kääpiöiltä apua. Nämä loivat taianomaisen siteen, joka oli yhtä pehmeä ja sileä kuin silkkinauha. Se koostui kuudesta ainesosasta: “kissan liikkeen äänestä, naisen parrasta, vuoren juurista, karhun jänteistä, kalan hengityksestä ja linnun syljestä.”

Fenrir aavisti huijauksen ja vaati, että joku jumalista laittaisi kätensä hänen suuhunsa pantiksi, jos hänet petettiin. Tyr oli ainoa tarpeeksi rohkea. Kun Fenrir tajusi, ettei hän voinut murtaa maagista kahletta, hän puri irti Tyrin käden. Tyr ilmentää taistelun, voiton jumalaa ja on laillisen järjestyksen vartija. Uddeholm Tyrax ESR kestää korroosion ja kulumisen aiheuttamia vaurioita. Samalla se voidaan kiillottaa helposti ja nopeasti. Kuten Tyr, Tyrax menee sinne, minne muut eivät uskalla.

Uddeholm Vanadis – loistava teräsperhe

Muinaiset skandinaaviset jumalat jaettiin kahteen ryhmään tai perheeseen, Aasoihin ja Vaaneihin. Nimi Vanadis on johdettu termistä “Vanir”, joka tarkoittaa “hohtoa”, ja se on jumalatar Freyan epiteetti. Freya oli yksi tärkeimmistä pohjoismaalaisen mytologian jumalista, jota palvottiin hedelmällisyyden, vaurauden ja taikuuden jumalattarena. Hänen sanotaan olevan loistavin kaikista jumalattarista.

Uddeholm Vanadis -tuoteperheen teräkset tekevät vaikutuksen monipuolisuudellaan ja korkealla kestävyydellä erilaisia ​​kulutuksia vastaan ​​sekä suurella puristuslujuudellaan. Uddeholm Vanadis – teräkset vahvistavat nämä jumalalliset ominaisuudet monissa sovelluksissa.

Uddeholm Idun – ikuisesti nuori

Idun vartioi kultaomenoita, jotka antoivat jumalille heidän ikuisen nuoruutensa. Tarina Edda-kokoelmasta kertoo kuinka jättiläinen Tjatse vangitsi jumala Lokin ja pakotti hänet houkuttelemaan Idunin ulos Asgardista. Kun he olivat ulkona, Tjatse nappasi Idunin kotkan muodossa ja lensi takaisin linnoitukseensa. Jumalat alkoivat ikääntyä ja vaativat Lokia tuomaan Idunin takaisin. Haukaksi naamioitunut Loki onnistui pääsemään jättiläisen linnoitukseen, muuttamaan Idunin pähkinäksi ja tuomaan hänet takaisin Asgardiin.

Uddeholm Idun toimitetaan esikarkaistuna säästäen merkittävästi aikaa ja rahaa työkalupitimien valmistuksessa. Korroosionkestävyyden ansiosta tämä ympäristöystävällinen teräs pysyy “nuorena” pitkään.

Uddeholm Viking – vankka ja vahva

“A furore Normannorum libera nos, Domine”
(Herra, pelasta meidät pohjanmiesten raivolta) – Englantilainen rukous.

Skandinavian alueilta syntyneet viikingit laajensivat valtaansa laajoille alueille ja jättivät unohtumattoman jäljen historiaan. Viikinkisoturit erottuivat poikkeuksellisella itsenäisyydellään, ja heitä kunnioitettiin taistelussa rohkeudesta. Kestävinä ja vahvoina, he kestivät vastustajansa sekä Skandinavian kylmän ja kovan luonnon – aivan kuten nykyinen teräksemme kestää lävistyksen, leikkaamisen ja muovauksen aiheuttamat rasitukset.

Uddeholm Sleipner – nopea ja pitkäjänteinen

Jumalat suunnittelivat muurin rakentamista Asgardin ympärille, kun mies ilmestyi ja väitti voivansa suorittaa tehtävän. Palkkioksi hän vaati auringon, kuun ja jumalatar Freyjan. Aluksi jumalat kieltäytyivät, mutta lopulta Loki sai heidät suostumaan. Jumalat julistivat, että kukaan ihminen ei voinut auttaa rakentamisessa ja että työ on saatava päätökseen puolessa normaalista ajasta. Mies kysyi, voisiko hän pyytää oriaan avuksi. Alusta alkaen oli selvää, että mies oli naamioitunut jättiläinen. Vähän ennen muurin valmistumista jumalat vaativat Lokia löytämään tien ulos sopimuksesta. Loki muutti itsensä tammaksi ja houkutteli orin pois, mikä sai miehen epäonnistumaan. Hän oli vihainen ja paljasti todellisen muotonsa. Lopulta Thor tappoi jättiläisen. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Loki palasi kahdeksanjalkaisen hevosen – Sleipnirin – kanssa ja antoi sen Odinille.

Sleipnir on maailman nopein ja kestävin hevonen. Kahdeksan jalkansa ansiosta se liikkuu yhtä nopeasti maassa, vedessä ja ilmassa. Uddeholm Sleipner on yhtä monipuolinen. Tämä kylmätyöteräs sisältää 8 % kromia ja se voidaan työstää nopeasti.

Uddeholm Skolvar – Kuumuutta kestävä

Skol on yksi kahdesta sudesta, jotka jahtaavat aurinkoa ja kuuta taivaalla tarkoituksenaan niellä ne. Skol on auringon metsästäjä, kun taas hänen veljensä Hati jahtaa kuuta. Heitä pidetään usein Ragnarökin, maailmanlopun ennustajina.

Skol liitetään usein voimaan, kestävyyteen ja päättäväisyyteen. Aivan kuten Skol väsymättä tavoittelee aurinkoa, Uddeholm Skolvar pyrkii kestämään kuumuuden ja kulumisen aiheuttamat haasteet lukuisissa kuumamuovaussovelluksissa.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2023-june-Uddeholm-Skolvar-The-story-behind-the-name.jpg

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja