Sajtolás/fröccssajtolás

Sajtolás

A sajtolás főként hőre keményedő anyagok öntésénél használt technológia, és gyakran használják üvegszálas erősítésű műanyagoknál. Az öntés során keverékanyagot helyeznek a nyitott szerszámüregbe, az öntőformát lezárják, majd hőhatás és nyomás alá helyezik, amíg az anyag megkeményedik. Ehhez normál esetben nagy keménységű acélt használnak. Nagy öntőformák esetén bevett gyakorlat a nagy keménységű betétekkel ellátott, előedzett anyagok használata olyan helyeken, ahol magasabb kopásállóságra van szükség.

Az öntőforma anyagi tulajdonságai
Fontos tulajdonságok:

  • Kopásállóság
  • Szilárdság és keménység

Fröccs sajtolás

A fröccs sajtolás a hőre keményedő anyagok öntésére szolgáló eljárás, és igen gyakori az olyan elektronikus eszközök gyártásában, mint az integrált áramkörök, kondenzátorok és diódák. Az eljárás során a műanyagot egy fröccskamrában hő és nyomás közlésével meglágyítják, majd fröccskúpokon, beömlőcsatornákon és kapukon keresztül nagy nyomás alatt zárt öntőformába préselik át, ahol végül kikeményedik. Az eljárás egy jelentős előnyét az elérhető kis méretbeli tűrések adják.

Az öntőforma anyagi tulajdonságai
A gyanta, főként az epoxi vegyileg megtámadhatja az öntőformát, ami miatt a darab kidobáskor rátapadhat. Gyakran valamilyen felületkezelésre van szükség. A benyomódás elkerülése érdekében a nyomószilárdságnak magasnak kell lennie. Az öntőformában a nagyobb zárványokat kerülni kell, mivel ezek tökéletlen felületet eredményezhetnek. Az alkatrész nagyon szigorú tűrései miatt az öntőforma betéteinek gyártás közben nagyon jó mérettartásúnak kell lenniük. Az IC (integrált áramkör) öntőforma különböző elemei mind külön elvárásokat támasztanak a szerszámanyaggal szemben. Minden egyes elemhez megfelelő tulajdonságprofilú acélokra van szükség. Az alábbi tulajdonságok fontosak:

  • Kopásállóság
  • Nyomószilárdság
  • Korrózióállóság
  • Tisztaság
  • Használat közbeni mérettartás
Uddeholm Plastic Moulding - Compression/Transfer moulding

MINDEN SZERSZÁMACÉL SAJTOLÁS/FRÖCCSSAJTOLÁS

További információkért lépjen kapcsolatba velünk.
Please use a browser that is not outdated.

You are using an outdated web browser.

Errors may occur when using the website.