Persgieten/Transfergieten

Persgieten

Persgieten is een techniek die voornamelijk wordt gebruikt voor het vormgieten van thermoharders en vaak wordt toegepast bij het vormgieten van glasvezelversterkte kunststoffen. Het proces gaat als volgt: de persmassa wordt in de open vormholte geplaatst, de matrijs wordt gesloten en er worden hitte en druk toegevoegd tot het materiaal is uitgehard. Normaal gezien wordt staal met een hoge hardheid gebruikt. Voor grote matrijzen wordt normaal gesproken voorgehard materiaal gebruikt met inzetstukken met een hogere hardheid waar een grotere slijtvastheid is vereist.

Eigenschappen matrijsmateriaal

Belangrijke eigenschappen zijn:

  • Slijtvastheid
  • Sterkte en hardheid

Transfergieten

Transfergieten is een methode voor het vormgieten van thermohardend materiaal. Het wordt vaak gebruikt bij de productie van elektrische toestellen, zoals geïntegreerde schakelingen, condensatoren en dioden. In het proces wordt de kunststof eerst in een transferkamer met hitte en druk soepel gemaakt, waarna het onder hoge druk door giet- en aanspuitkanalen en poorten in een gesloten matrijs wordt geperst om uit te harden. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat minimale maattoleranties mogelijk zijn.

Eigenschappen matrijsmateriaal

Hars, vooral epoxyhars, heeft de neiging om de matrijs aan te tasten en het onderdeel kan bij het uitwerpen aan de matrijs vastkleven. Vaak is een bepaalde vorm van oppervlaktebehandeling nodig. De druksterkte moet hoog zijn om indrukkingen te vermijden. Grotere insluitsels in het matrijsmateriaal moeten worden vermeden, omdat deze een onvolmaakt oppervlak geven. Door de zeer strikte toleranties van het onderdeel moeten de matrijsinzetten tijdens de productie een zeer goede dimensionele stabiliteit hebben. De verschillende onderdelen van een IC-matrijs hebben elk andere eisen op het gebied van het gereedschapsmateriaal. Voor elk onderdeel is staal met een geschikt profiel van eigenschappen vereist. De volgende eigenschappen zijn belangrijk:

  • Slijtvastheid
  • Druksterkte
  • Corrosiebestendigheid
  • Zuiverheid
  • Dimensionele stabiliteit tijdens gebruik
Uddeholm Plastic Application Tool Steel

Alle gereedschapsstaal voor Persgieten/Transfergieten

Neem contact met ons op voor meer informatie

Please use a browser that is not outdated.

You are using an outdated web browser.

Errors may occur when using the website.